SUMNJIV SLUČAJ

Kineskinja prošla sve kontrolne punktove u Trampovom ljetovalištu, na kraju ipak uhvaćena

Nakon što su je priveli, kod nje su pronađeni četiri mobilna telefona, laptop, eksterni hard disk i USB

Donald Tramp. wbur.org

Avaz.ba

3.4.2019

Kineskinja koja je prošla sve kontrolne punktove u ljetovalištu predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) na Floridi noseći USB sa, kako se tvrdi, štetnim softverom, uhapšena je jer je ušla na zaštićeni posjed i dala lažne izjave službenicima.

U prijavi protiv nje koju je sudu podnijela tajna služba, zadužena za sigurnost predsjednika SAD, navodi se da je kritičnog dana, oko podneva, Kineskinja, identificirana kao Jujing Zang, prišla agentu ove službe tražeći da uđe u ekskluzivni klub. 

Ona je tom prilikom pokazala dva pasoša i rekla da želi da ode na bazen unutar ljetovališta. Međutim, agenti tajne služne nisu našli njeno ime na spisku onih koji mogu ući.

Upravnik kluba je rekao da postoji muškarac Zang koji jeste član. Iako Jujing nije jasno odgovorila da li je u pitanju njen otac, zaposleni u klubu su je pustili unutra pretpostavljajujući da su oni u rodbinskoj vezi.

Ipak, osoblje je postalo sumnjičavo jer ona nije baš jasno mogla da se izjasni zbog čega je u klubu. Tvrdila je da je došla na skup koji organizira jedno kinesko-američko odruženje, ali takav događaj nije zakazan. 

Na kraju, recepcioner je pozvao agente tajne službe koji su ispitali Kineskinju. Oni su tom prilikom utvrdili da ona nema ličnu kartu niti adekvatne identifikacione dokumente  koji bi mogli da joj omoguće pristup ljetovalištu koje koristi i predsjednik SAD.

Nakon što su je priveli, kod nje su pronađena četiri mobilna telefona, laptop, eksterni hard disk i USB. Prvim pretraživanjem USB-a je utvrđeno da se na njemu nalazi štetni softver, navodi se u prijavi koju je podnijela tajna služba. 

Branilac optužene Kineskinje je izjavio da se ona u dosadašnjem toku sudskog postupka brani šutnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.