LIBIJA

Preuzeta kontrola nad aerodromom u Tripoliju: Provladine snage spremaju zračne udare

Tripoli: Novi sukobi između vladinih i pobunjeničkih snaga. AFP

Avaz.ba

7.4.2019

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Halifa Haftar. 

Kako navodi BBC, pozivajući se na izveštaje sa terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predgrađa na jugu Tripolija, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade.

Snage UN-a u prijestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopćila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prijestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Halife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenose agencije.


Tripoli: Novi sukobi između vladinih i pobunjeničkih snaga. AFP

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, kojeg priznaje međunarodna zajednica.

Snage premijera Seraja saopćile su da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju izvršiti zračni udar na njegove položaje.

Agencije navode da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontolira Predsjedničko vijeće i vlada nacionalnog jedinstva sa premijerom Sajedom na čelu.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine, kada je njegov veći dio uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjeni narodi za sada nisu komentirali navodno zauzimanje aerodroma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.