SVIJET

U sirijskim zatvorima: Silovanje u službi države

''Znaš li šta se ovdje dešava?", naziv je izvještaja koji je nedavno objavila nevladina organizacija sa sjedištem u Vašingtonu

Deutsche Welle

28.4.2019

U sirijskim državnim zatvorima sistematski se primjenjuju različite metode mučenja. To je zaključak nedavno objavljenog istraživanja. Prvi koraci u procesuiranju zločinaca već su napravljeni, i to u Njemačkoj, prenosi DW.

Palice, pištolji za elektrošokove i oštri predmeti svih vrsta: za mučenje zatvorenika u oko 30 zatvora režima Bašara el-Asada (Bashar al Assad) koristi se ogroman arsenal oružja i drugih opasnih predmeta.

''Znaš li šta se ovdje dešava?", naziv je izvještaja koji je nedavno objavila nevladina organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, Sirijski centar pravde i odgovornosti (Syria Justice and Accountability Centre - SJAC). Na osnovu razgovora s preživjelima, dokument daje uvid u metode mučenja koje se prakticiraju u državnim zatvorima u Siriji. 

- Silovanje i druge vrste seksualnog nasilja u tim objektima su rutina - stoji u sažetku dokumenta.

Autori izvještaja su analizirali 91 intervju i došli do zaključka da ''56 od njih ukazuje na seksualno i rodno zasnovano nasilje – prvenstveno na silovanje, na druge vrste seksualnog nasilja, mučenje genitalija i nedostatak pristupa ginekološkoj njezi u pritvoru. Intervjui su vođeni s djevojčicama i dječacima te ženama i muškarcima koji su preživjeli takvo mučenje u 30 zatvora u Siriji od 2012. do danas''.

U izvještaju se navodi da su ponižavajući tjelesni pregledi bili uobičajena praksa, i to često u prisustvu brojnih službenika, često suprotnog spola, praćeni uvredama i uvredljivim dodirima, prijetnjom seksualnim nasiljem, mučenjem genitalija, te smještajem u nehumanim uvjetima, kao što su masovno pretrpane ćelije. 

Mašti mučitelja nema kraja, navodi se u izvještaju. Jedna žena je ispričala da je bila obješena za grudi. Druge su prijavile silovanje od nekoliko stražara - ponekad u prisustvu rođaka žrtve za koje se sumnja da su na strani političke opozicije.

- Prikazani slučajevi ukazuju na "koordiniran, široko rasprostranjen i sistematski obrazac nasilja - navode autori izvještaja. 

Sumnja na sistematsko nasilje

Zapanjujuće je koliko su se svjedočenja poklopila s onima koje je Vijeće za ljudska prava UN-a prikupilo u 454 intervjua o seksualnom i rodnom nasilju u državnim sirijskim zatvorima, kaže Hana Grig, jedna od autorica izvještaja SJAC, u razgovoru za DW. 

Jedno od najstrašnijih saznanja je da se nasilje provodi sistematski, dodaje Grig. 

Kada pročitate jednu od ovih priča prvi put, to je užasno. Međutim, kada pročitate više svjedočenja, shvatite da se mnoge situacije redovno ponavljaju. Zatvorenici su prisiljeni i uvučeni u sistem nasilja.

Ukazivanje na rodno zasnovano nasilje je važan zadatak, objašnjava Hana Grig. Ono stigmatizira preživjele, koji godinama pate od posljedica i često ne mogu da govore o svojim iskustvima. Takva kultura srama sprečava i otežava rehabilitaciju i pravdu za žrtve.

U organizaciji SJAC se nadaju da bi dokumentirana svjedočenja mogla da pomognu u identifikaciji i procesuiranju počinilaca. Međutim, do sada je to išlo teško, a glavni razlog je činjenica da Sirija nije član Međunarodnog krivičnog suda. 

Osim toga, u Vijeću sigurnosti UN-a su raniji pokušaji žalbe tom sudu blokirani. Zato su neke evropske zemlje posljednjih godina pokušavale da procesuiraju osumnjičene počinioce na evropskom tlu. Ali slaba je mogućnost da se visoki sirijski zvaničnici dovedu pred lice pravde.

Prvi pravni pomaci u Njemačkoj 

U 2017. godini grupa sirijskih izbjeglica u Njemačkoj je podnijela tužbu u kojoj su naveli nekoliko imena visokih službenika Sirije. Godine 2018. je njemački državni tužilac objavio međunarodnu potjernicu za šefom obavještajne službe sirijskog zrakoplovstva Jamilom Hasanom zbog zločina protiv čovječnosti.

I bivši zaposleni i sirijskoj tajnoj službi moraju da računaju s krivičnim gonjenjem u Njemačkoj. Dva bivša radnika obavještajne službe Sirije uhapšena su u februaru 2019. godine u saveznim pokrajinama Rajna-Palatinat i Berlin. Dvojicu Sirijaca savezno tužilaštvo optužuje za zločine protiv čovječnosti. 

Jedan od optuženih Anvar R. je osumnjičen da je bio umiješan u mučenje i fizičko zlostavljanje u periodu od aprila 2011. do početka septembra 2012. godine. Drugi, Ejad A. se sumnjiči da je od jula 2011. do sredine januara 2012. pomogao u ubijanju dvoje ljudi, kao i u mučenju i fizičkom zlostavljanju najmanje 2.000 ljudi.

Izvještaji o seksualnom nasilju iznova pristižu i od drugih političkih aktera u Siriji. Međutim, SJAC to ne može potvrditi zbog ograničenog obima svojih istraživanja. Centar je u ranijim dokumentima izvještavao o silovanjima opozicionih grupa - uključujući i samoproglašenu Islamsku državu. Posljednji izvještaj, zaključuje Hana Grig, opisuje "vrlo mali dio" seksualnog nasilja u čitavoj ratnoj zoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.