PORUKE

Oktaj: Turska nikada neće pokleknuti pred američkim sankcijama

Vašington smatra da ovi sistemi nisu kompatibilni s opremom NATO-a

Fuat Oktaj. Agencije

Srna

5.5.2019

Turska nikada neće pokleknuti pred američkim sankcijama zbog sporazuma o kupovini ruskih raketnih sistema S-400, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktaj (Oktay). 

Oktaj je rekao da su američka strahovanja u vezi sa sistemima neosnovana i da se neće mijenjati plan o isporuci S-400 u julu ove godine. 

- Kada Turska potpiše sporazum, ona to i poštuje. Mi smo potpisali taj sporazum i izvršene su određene uplate. Mislim da su argumenti i zabrinutosti druge strane neosnovani - rekao je on za televiziju Kanal 7. 

Vašington smatra da ovi sistemi nisu kompatibilni s opremom NATO-a i da mogu kompromitirati borbene avione F-35. Amerika je upozorila na moguće sankcije ako Ankara ne odustane od ugovora sa Rusijom. 

Turska, partner u proizvodnji aviona F-35, saopćila je da sistemi S-400 i avioni F-35 neće utjecati jedno na drugo i da se neće odreći dogovora sa Rusijom. 

Turska je predložila formiranje radne grupe sa Vašingtonom kako bi se analizirale performanse i učinak sistema S-400, ali još nije dobila odgovor. 

SAD ponudile su Turskoj da kupi njene raketne sisteme "Patriot", što Ankara i dalje procjenjuje. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će Tursku naredne sedmice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.