SVIJET

Upućen zahtjev za opoziv Donalda Trampa

Miler, koji je bio zadužen za istragu o uplitanju Moskve u izbore u SAD 2016. godine, potvrdio je u srijedu kako njegov tim ne razmatra mogućnost podnošenja tužbe protiv prvog čovjeka SAD

Arhiv

Fena

30.5.2019

Demokratski predsjednički kandidati pojačali su pritisak na predsjednicu zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) da započne proces opoziva predsjednika Donalda Trampa (Trump) nakon što su objavljeni prvi javni komentari specijalnog tužioca Roberta Milera (Mueller) o njegovoj dvogodišnjoj istrazi ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

Miler, koji je bio zadužen za istragu o uplitanju Moskve u izbore u SAD 2016. godine, potvrdio je u srijedu kako njegov tim ne razmatra mogućnost podnošenja tužbe protiv Trampa zbog ometanja pravosuđa jer politika američkog ministarstva pravosuđa zabranjuje optužnicu protiv predsjednika. 

Nekoliko demokratskih kandidata za Bijelu kuću protumačilo je Milerove primjedbe kao poticanje zastupničkog doma s Demokratskom strankom na čelu da utvrdi je li Tramp pokušao ometati istragu i treba li biti opozvan. 

Specijalni tužilac Robert Miler (Mueller), koji je radio na izvještaju o dosluhu Donalda Trampa (Trump) s Rusima, najavio je u srijedu da podnosi ostavku u ministarstvu pravosuđa. 

Istakao je da, prema uputama koje je dobio od ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo. 

Nismo odredili u izvještaju je li počinio zločin ili ne - rekao je Miler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.