REAKCIJE

Nakon Trampovih uvreda oglasili se gradonačelnici Londona i Njujorka

Tramp uvrijedio gradonačelnike

Index.hr

3.6.2019

Gradonačelnici Londona i Njujorka nisu ostali dužni američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) koji ih je na početku posjeta Velikoj Britaniji nazvao "glupima i nesposobnima".

Ured londonskog gradonačelnika Sadika Kana (Sadiq Khan) odbacio je Trampove "djetinjaste uvrede", nakon što ga je prvi čovjek SAD-a nazvao "gubitnikom" i američkim medijima izjavio da je Kan "brat blizanac (gradonačelnika Njujorka Bila (Billa)) de Blasija, samo što je niži".

De Blasio, koji je visok 196 centimetara, odgovorio mu je na Twitteru da je "Tramp blizanac (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, samo što će njegov mandat trajati kraće".

De Blasio se takmiči za kandidaturu Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2020. i teoretski bi mogao biti Trampov suparnik.

Tvitajući negdje u vrijeme kada je sletio na londonski aerodrom Stansted, Tramp, koji se i ranije znao porječkati s Kanom na Twitteru, nazvao je londonskog gradonačelnika "bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao pozabaviti kriminalom u Londonu, ne baviti se njime". 

- Kan me strašno podsjeća na našeg jako glupog i nesposobnog gradonačelnika Njujorka, koji također strašno loše radi, samo što je upola niži - rekao je Tramp.

Vaše vrijednosti i sve ono za što se zalažete posve je suprotno londonskim vrijednostima i vrijednostima naše zemlje - odgovorio mu je Khan, član oporbene Laburističke stranke, u videoporuci objavljenoj nešto kasnije na stranici časopisa "Elle". 

Odgovarajući na Trampove tvitove, laburistički zastupnik Dejvid Lemi (David Lammy), jedan od najuglednijih crnih britanskih političara, napisao je: "Pitam se zašto imate problem s prvim londonskim gradonačelnikom muslimanom?"

- Taj je predsjednik uvrijedio gradonačelnika Londona nakon terorističkog napada - napisao je Lammy.

Britanska premijerka branila je Kaana kada ga je Tramp optužio da je "jadno" odgovorio na teroristički napad na London Bridžu u junu 2017. u kojem je ubijeno jedanaest i povrijeđeno deseci ljudi.

Čelnik laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) istaknuo je da kasnije u ponedjeljak neće doći na državnu večeru jer vlada "ne bi trebala prostirati crveni tepih za predsjednika koji uništava vitalne međunarodne sporazume, niječe klimatske promjene te koristi rasističku i mizoginu retoriku".

- Sutrašnji protest protiv posjeta Donalda Trampa prilika je da pokažemo solidarnost sa svima koji su mete napada u Americi, širom svijeta i u našoj zemlji, uključujući od jutros i Sadika Kana - poručio je Korbin na Twitteru. 

Deseci hiljada ljudi očekuju se u utorak na protestu "Zajedno protiv Trampa" u središtu Londona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.