SVIJET

U neredima u Sudanu u proteklih 48 sati ubijeno najmanje 11 osoba

AFP

I.K./Avaz.ba

9.6.2019

Demonstranti u Sudanu su stupili u štrajk, a pojedine ulice u glavnom gradu Hartumu su zabarikadirane. Zbog općeg štrajka zatvorene su i mnoge trgovine. 

Ulice glavnog, ali i drugih većih gradova u Sudanu danas su uglavnom prazne, a stotine putnika ostale su na međunarodnom aerodromu u Hartumu. 

Demonstranti, kako prenose agencije, štrajkom pokušavaju izvršiti dodatni pritisak na vladajuće Vojno vijeće da preda vlast civilnoj vladi. 

Prema pisanju pojedinih medija, u neredima u Sudanu u posljednjih 48 sati ubijeno je najmanje 11 osoba. Iz tamošnje vlade poručuju građanima da ne nasjedaju na glasine i da vjeruju administraciji koja čini sve za očuvanje sigurnosti u Hartumu.

Podsjetimo, nakon višemjesečnih antivladinih protesta vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara el-Bašira (Bashir), koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine. Vojska je osnovala prijelazno vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u prijelaznom periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini vojske i traži hitno formiranje civilne vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.