VELIKA BRITANIJA

Strani hakeri ipak se nisu umiješali: Ušli su i zgrabili gomilu tajnih dokumenata ambasadora Deroka

Mediji upozoreni na kršenje zakona o državnoj tajni

Kim Derok. AFP

Avaz.ba

14.7.2019

Britanski istražitelji na tragu su krivca za curenje povjerljivih dokumenata ambasadora Velike Britanije u SAD Kima Deroka (Darroch) u javnost, objavili su britanski mediji pozivajući se na izjavu neimenovanog izvora iz vlade.

Prošle sedmice objavljeni su dokumenti u kojima je Derok opisao administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) kao "nesposobnu" i "disfunkcionalnu", što je izazvalo diplomatski spor između Londona i Vašingtona, nakon čega je Derok podnio ostavku.

Osumnjičeni je navodno identificiran te su isključene pretpostavke da bi objava povjerljivih dokumenata mogla biti rezultat hakerskog napada neke strane države.

- Misle da znaju ko je to učinio. Gradi se slučaj koji bi se mogao održati na sudu. Bio je to neko ko je imao pristup historijskim fajlovima. Ušli su i zgrabili gomilu materijala - rekao je izvor iz vlade britanskim medijima.  

U međuvremenu, direktor antiterorističke policije upozorio je medije da ne objavljuju ove dokumente zato što bi to moglo predstavljati kršenje zakona o državnoj tajni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.