ODLUKE

Austrija nominirala Hana za treći mandat evropskog komesara

Johanes Han. Agencije

Fena

19.7.2019

Austrijski parlament i vlada u četvrtak su nominirali aktuelnog evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannes Hahn) da nastavi obavljati tu dužnost još jedan petogodišnji mandat. 

Austrijska kancelarka Brižit Birlin (Brigitte Bierlein) izjavila je kako vjeruje da je Han, aktuelni evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja, "izuzetno prikladan kandidat" za tu ulogu i zahvalila svim strankama za podršku novom Hanovom mandatu na poziciji evropskog komesara.

Komentirajući špekulacije da bi novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) mogla odbaciti obnovu Hanovog mandata jer nastoji stvoriti komisiju u kojoj bi bilo 50 posto žena, Birlin je izjavila da je to "malo vjerovatno", javila je austrijska novinska agencija APA.

Birlin je kazala da je veća zastupljenost žena bitna i pohvalila je izbor Fon der Lejen kao prve žene na čelu Evropske komisije, ali je istaknula da je Han zadobio veliku podršku u austrijskom parlamentu.

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) također je čestitao Hanu i poželio mu sve najbolje, rekavši kako se nada da on može sarađivati s Fon der Lejen na "unapređenju našeg evropskog projekta".

Han je izrazio zahvalnost i kazao je kako bi volio da ostane u domenu vanjske politike u komisiji.

Također je kazao da je stvorio važan lanac veza tokom mandata na komesarskoj poziciji do sada i naglasio značaj "kontinuiteta" u vanjskoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.