SVIJET

Šinzo Abe novi/stari premijer, ništa od mijenjanja Ustava

Prema aktuelnom Zakonu Japan ne smije koristiti rat kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova

Šinzo Abe. AFP

I.K./Avaz.ba

22.7.2019

Vladajuća koalicija u Japanu osigurala je većinu za Senat, na izborima koji su održani jučer. 

Ono što je loše, makar za novog starog premijera Šinza Abea (Shinzo), je što ta pobjeda nije dovoljna za ostvarenje njegove krajnje ambicije - reforme pacifističkog ustava, pišu tamošnji mediji. 

Prema dosadašnjim procjenama, Liberalno-demokratska stranka (LDP) koju vodi Abe trebala bi dobiti između 56 i 63 mjesta od 125 mjesta (što je polovina ukupnih mjesta u gornjem Domu).

Njegov saveznik, stranka Komeito, trebala bi raspolagati s najmanje 13 mjesta.

Šinzo Abe, budući najdugovječniji premijer 


Novim uspjehom Abe će teoretski ostati na dužnosti premijera do kraja svog trećeg trogodišnjeg mandata 2021. godine nakon čega će postati najdugovječniji japanski premijer. Do sada je rekord držao Taro Katsura s tri mandata između 1901. i 1913. 

Međutim, sve su prilike da Abe neće imati dvotrećinsku većinu u Senatu potrebnu da ostvari svoj naum i izmjeni pacifistički ustav iz 1947. prema kojem Japan ne smije koristiti rat kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova, prenose agencije. 

Inače, Ustav koji su poraženom Japanu na kraju Drugog svjetskog rata diktirali pobjednici Amerikanci, dopušta japanskoj vojsci borbeno djelovanje tek u slučaju da i sama bude napadnuta te japanskoj vojsci nije dozvoljeno ni učestvovanje u manevrima s vojnim partnerom Sjedinjenim Državama. 

Da bi ostvario tu većinu, Abe je trebao sa saveznicima osvojiti najmanje 85 mjesta od 124 koliko se popunjavalo. 

Ono što sada mora je pridobiti zastupnike da izglasaju amandman na članku 9 o odricanju od rata "zauvijek".

Inače na izbore je izašlo 48 posto od 100 miliona upsianih birača. 

Treba istaći i da Abea više podržavaju mladi ljudi koji vole stabilnost nego starije osobe koje strahuju od njegove želje da promijeni pacifistički japanski ustav. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.