SVIJET

Četiri reaktora iz nuklearne elektrane Fukušima bit će uklonjena

Kompanija, ipak, tek treba da potvrdi kako i gdje će potrošeno gorivo biti uskladišteno

Nuklearna elektrana Fukušima. Ilustracija

Fena

31.7.2019

Upravni odbor Tokijske holding kompanije za snabdijevanje električnom energijom (TEPCO), operatera oštećene nuklearne elektrane Fukušima, odlučio je u srijedu da ukloni sva četiri reaktora u svom nuklearnom postrojenju Daini.

Upravni odbor TEPCO-a na današnjoj sjednici donio je odluku da ukloni četiri reaktora u svom postrojenju, smještenom skoro 12 kilometara južno od elektrane Daiči, koja je u katastrofalnom zemljotresu i cunamiju koji su u martu 2011. pogodili tu regiju, pretrpjela višestruke kvarove. 

Odluka znači da će svih deset reaktora u prefekturi Fukušima biti uklonjeno, iako bi se vremenski okvir za osiguravanje demontiranja teško oštećenih reaktora u elektrani Daiči mogao mjeriti decenijama.

Očekuje se da troškovi projekta iznose 2,280 milijardi juana (2,6 milijardi dolara) i mogao bi potrajati 40 godina. TEPCO je saopćio da će skladišni prostor biti izgrađen kako bi odložilo 100.000 jedinica potrošenog nuklearnog goriva iz reaktora.

Kompanija, ipak, tek treba da potvrdi kako će i gdje potrošeno gorivo biti uskladišteno.

TEPCO je pod rastućim pritiskom lokalnih zvaničnika da ukloni reaktore iz elektrane Daini, a guverner Fukušime Masao Učibori među onima je koji su u više navrata insistirali da oštećeno postrojenje ukloni reaktore, prenosi Xinhua.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.