MADRID

Bez dogovora o formiranju vlasti u Španiji, novi izbori u novembru

Četvrti izbori u Španiji u isto toliko godina

Pedro Sančez: Stranka Podemos postavila nerealne zahtjeve. Arhiv

Avaz.ba / The Guardian

17.9.2019

Španija će se u novembru najvjerovatnije vratiti izborima, po četvrti put u isto toliko godina, nakon što su propali posljednji pokušaji da se izađe iz zastoja oko formiranja vlade u ovoj državi.  Kralj Felipe VI je danas završio dvodnevne razgovore s čelnicima političkih stranaka, a posljednji je održao s premijerom Španije i liderom Španske socijalističke partije Pedrom Sančezom (Sanchez).   

Kralj Felipe VI je tom prilikom rekao da ne može odobriti da premijer bude kandidat koji ne može obezbijediti većinu glasova u kongresu, prenosi The Guardian.

Iako je Španska socijalistička partija dobila najviše glasova na posljednjim izborima prije pet mjeseci, nije dobila podršku većine u državnom kongresu.  

Felipe VI: Ko ne može obezbijediti većinu u kongresu ne može biti premijer. Arhiv

- Rezultat ovih razgovora je jasan. Niko nema potrebnu većinu za sastavljanje vlade. Izbori će biti održani 10. novembra – rekao je Sančez na konferenciji u Madridu, te je okrivio ljevičarsku stranku Podemos za nerealne zahtjeve o koalicijskoj vladi.

Parlament će najvjerovatnije biti razriješen idućeg ponedjeljka, a opći izbori će biti održani 10. novembra.  

Sančez je također okrivio konzervativnu Građansku stranku da su izabrali blokirati formiranje vlade koju je španski narod izabrao na biračkim mjestima. Dodao je da se nada da će glasači ponovo izabrati “progresivni put” kojeg njegova stranka promovira.  

Lider stranke Podemos Pablo Iglesias je optužio Sančeza za pravljenje greške “historijskih proporcija” i rekao da on ne razumije prirodu “multistranačke” politike.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.