OPORAVAK

Rastu cijene dionica na Wall Streetu, nadoknađen gubitak

Ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika SAD Donalda Trampa

Porasle cijene dionica. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

26.9.2019

Cijene dionica na Wall Streetu su porasle i nadoknadile gubitke od prethodnoga dana, kada je ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 26.970 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 2.984 boda, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 8.077 bodova.

Indeksi su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su pali nakon što je demokrata Nensi Pelosi (Nancy), predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD, najavila pokretanje istrage za mogući opoziv američkog predsjednika.

Demokrate žele istražiti je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) koji trenutno ima najviše izgleda za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. godine. Tramp je odbacio ove optužbe.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o prodaji kuća u SAD, što bi moglo značiti da se tržište nekretnina oporavlja nakon smanjenja kamatnih stopa Feda. 

Tramp je jučer kazao da bi trgovinski sporazum s Kinom mogao biti postignut prije nego što se očekivalo. 

I na evropskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.289 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 12.234 boda, a pariški CAC 0,79 posto, na 5.583 boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.