AMERIKA

Kampanja će biti zanimljiva: Tramp zaprijetio špijunima, Bajden se suočava s ukrajinskom aferom

Međusobne optužbe dvojice rivala

Tramp i Bajden. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

30.9.2019

Donald Tramp (Trump) je nedužan, a Džo Bajden (Joe Biden) kriv za zloupotrebu vlasti - poruka je saradnika američkog predsjednika kojem prijeti postupak smjene u Kongresu. 

Ovdje je predsjednik zviždač - ocijenio je Trampov savjetnik Stefan Miler (Stephen Miller). 

S druge strane, američki predsjednik je na Twitteru poručio kako će onaj koji ga optužuju suočiti se s posljedicama. 

-  Kao i svaki Amerikanac, i ja zaslužujem suočiti se s onim koji me optužuje, pogotovo kad je on, takozvani "Zviždač", prikazao savršen razgovor sa stranim liderom na potpuno netačan i prevarantski način - napisao je Tramp.

On je dodao i da će se suočiti s sa svakom osobom koja mu je dala informacije dodavši da će se onaj ko  špijunira predsjednika Sjedinjenih Država suočiti s teškim posljedicama. 

Otkad je američki obavještajni agent obavijestio svoje nadređene da je republikanski predsjednik "tražio upletanje" Ukrajine pozivajući kolegu Volodimira Zelenskog da istražuje o Džo Bajdenu, njegovom glavnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020., demokrati i republikanci se prepiru u vezi s pouzdanosti zviždača i međusobno se optužuju za korupciju. 

Republikanci optužuju Bajdena da je vršio pritisak kako bi na ostavku prisilio ukrajinskog državnog advokata koji je vodio istragu o njegovom sinu. 

Demokrati tvrde da je Tramp u telefonskom razgovoru sa Zelenskim vršio pritisak na Kijev otvoreno vezujući istragu o Bajdenu uz odobravanje američke finansijske pomoći.

Demokrati su počeli istragu protiv 45. predsjednika SAD radi smjene koja je zasad malo vjerojatna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.