ODGOVOR

Džeremi Klarkson odbrusio Greti Tunberg: Budi dobra i umukni

Poručio joj da se vrati u školu i prestane nervozno vrištati

Klarkson: Uputio salvu komentara na račun Grete Tunberg. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

1.10.2019

Britanski voditelj TV emisije o automobilima Džeremi Klarkson obrušio se komentarima na šesnaestogodišnju klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, a između ostalog, poručio joj je da bude dobra djevojčica i umukne. 

- Evo ti jedne ideje, vrati se u školu što prije i naporno radi na časovima nauke, jer će nauka na kraju riješiti problem, a mrštenje i nervozno vrištanje svakih pet minuta neće - poručio je Klarkson tinejdžerki. 

Klarkson, poznat po tome što ne bira riječi, ispalio je salvu komentara na račun mlade Šveđanke poslije njenog strastvenog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama prošle sedmice u Njujorku. 

- Kad tinejdžerka ima ljutit i plačljiv ispad, većina roditelja je pošalje u njenu sobu da se smiri. No, kada je šesnaestogodišnja Greta Tunberg izašla na binu u UN-u i izvela potpuni adolescentski nervni slom, dobila je zaglušujući aplauz, ali ne i od mene. Žao mi je, gospođice Tunberg, ali kako se ti bacaš na moju generaciju, moraš da prihvatiš da se ja bacim na tvoju. Mi smo vam dali mobilne telefone, laptope i internet. Mi smo stvorili društvene medije koje svakodnevno koristite i mi upravljamo bankama koje to sve plaćaju - napisao je Klarkson. 

Dodao je, braneći svoju, a obrušavajući se na Gretinu generaciju, da nijedan šesnaestogodišnjak nije doprinio ničemu što zapravo koristi. 

- A šta je s tabletama koje uzimaš kada te boli glava? Šta je s čistom vodom koja teče iz tvoje česme, hranom? Šta je sa misijama pomoći u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta? Razmisli o svim filmovima u kojima si uživala, a snimili su ih odrasli - dodao je Klarkson. 

Greta Tunberg: Svojim protestima protiv klimatskih promjena podigla svijet na noge. Arhiva

Koristeći "ratni poklič" Tunberg iz njenog govora u UN-u "Kako se usuđujete!?", Klarkson je pokušao da rasturi njenu argumentaciju spomenuvši jedrilicu koju posjeduje njena porodica.

- Kako se usuđuješ da doputuješ do Amerike jahtom od ugljikovih vlakana, koju nisi ti napravila, a koštala je 15 miliona eura, koje ti nisi zaradila, i koja ima rezervni dizelski motor, a nisi ga ni spomenula - napisao je Klarkson.

Rekao je da je Greta razmažena, jer svoje ideje prenosi i na roditelje, koji, umjesto da se ponesu kao razumni roditelji i ignoriraju je, klimaju glavom na njene zahtjeve.

- Trebalo je da ti kažu da je život tragičan. Neki se rode pametni, a neki glupi. Neki su lijepi, a neki nisu. Neki imaju bogate roditelje koji im daju sve osim ljubavi, a neki imaju siromašne koji nemaju šta da im daju osim ljubavi. Sad umukni, svijet je takav, uvijek je bio takav, a udaranje šakom od stol neće ništa promijeniti. Saznat ćeš to kad budeš imala nekoliko godina više nego sada - poručio je Klarkson.

Napisao je da se s Gretom Tunberg "slaže da se svijet zagrijava" i da "možda čovjek ima nešto s tim, i da nema sumnje da pustinja guta naselja u Africi i na Bliskom istoku, a da je Evropa suočena s nezamislivom izbjegličkom krizom te da nešto treba učiniti po tom pitanju".

Greta Tunberg postala je poznata, jer je prošle godine prestala da petkom ide u školu, već je tada protestirala ispred zgrade parlamenta Švedske. Potom su joj se pridružili drugi učenici i pokrenuli akciju "Petkom za budućnost", koja je prerasla u masovne proteste širom svijeta, svakog petka, u kojima se od država zahtijeva akcija protiv klimatskih promjena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.