RAT U SIRIJI

Iran: Mi možemo posredovati između Kurda i Turske

Turska tvrdi da taj sporazum nikada nije primijenjen

Rat u Siriji. Agencije

Avaz.ba

12.10.2019

Iran je danas ponudio da posreduje između sirijskih Kurda, vlade u Damasku i Turske i učvrsti sigurnost duž tursko-sirijske granice.

Poziv Irana uslijedio je nakon četiri dana turske ofanzive na sjeveru Sirije protiv kurdskih snaga. 

Šef iranske diplomatije Muhamad Džavad Zarif osvrnuo se na sporazum o sigurnosti otprije 21 godine prema kome se od Damaska tražilo da prekine pružati utočište pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koji su ratovali protiv turske države.

Turska tvrdi da taj sporazum nikada nije primijenjen. 

- Sporazum Adana između Turske i Sirije i dalje je na snazi i to je možda bolji put da se postigne sigurnost - rekao je Zarif.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu (Çavuşoğlu) rekao je 10. oktobra da se sporazum iz 1998. godine može primijeniti samo u slučaju političkog rješenja za osmogodišnji rat u Siriji. 

On je istakao da bi primjena tog sporazuma zahtijevala od Damaska da kontrolira sjeveroistok Sirije, što sada nije slučaj.

Iran, blizak saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) stalno apelira na Tursku da poštuje teritorijalni integritet Sirije i izbjegava vojne konfrontacije na sjeveroistoku te zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.