AKTUELNO

Tramp: Postupak opoziva je razlog za nedavanje informacije o ubistvu El-Bagdadija

Donald Tramp. Agencije

Fena

28.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sugerirao je u ponedjeljak da je pokretanje postupka njegovog opoziva od demokrata u Senatu doprinijelo njegovoj odluci da ne obavijesti kongresne čelnike o subotnjem napadu na vođu ISIL-a Abu Bakra el-Bagdadija.

Tramp je izjavio novinarima da nije obavijestio takozvanu osmočlanu bandu, jer je "Adam Šif (Schiff) najveći odavač tajni u Vašingtonu".

Ta grupa uključuje vodeće demokrate i republikance iz oba doma američke legislature i visokorangirane pripadnike obavještajne komisije.

Šif, demokrata koji predsjedava obavještajnom komisijom Zastupničkog doma, ima ključnu ulogu u pokretanju postupka opoziva.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) nije bila obaviještena o napadu i u nedjelju je pozvala na kratko izvještavanje kongresnog čelništva.

Trampova odluka da ne obavijesti kongresne čelnike posljednji je primjer kako Bijela kuća ne izvještava Kongres o pitanjima iz domena vanjske politike.

Američki zvaničnici izvjestili su, ipak, Rusiju i druge zemlje koje imaju vojne snage u regiji, o svojoj operaciji. Državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) izjavio je za "Fox News" da je u subotu navečer raspravljao o američkoj operaciji sa svojim ruskim kolegom, prenosi Associated Press.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.