LONDON

Britanska policija vjeruje da su sve žrtve u kamionu smrti bili Vijetnamci

U kontaktu smo s vijetnamskom vladom, objavio je na Twitteru Tim Smit, pomoćnik glavnog policijskog inspektora u Eseksu

Tragedija koja je potresla svijet. Agencije

Avaz.ba

2.11.2019

Britanska policija saopćila je u petak kako sada vjeruje da su ljudi koji su pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači u Eseksu nedaleko od Londona prošle sedmice bili Vijetnamci te da je podignuta optužnica protiv još jednog muškarca.

Tijela 39 osoba, 31 muškarca i osam žena, pronađena su prošle sedmice u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grajs u Eseksu, tridesetak kilometara istočno od Londona. 

- U ovom trenutku vjerujemo da su žrtve državljani Vijetnama i u kontaktu smo s vijetnamskom vladom -  objavio je na Twitteru Tim Smit (Smith), pomoćnik glavnog policijskog inspektora u Eseksu, piše "Jutarnji list".

- Mi smo u direktnom  kontaktu s nizom porodica u Vijetnamu i Ujedinjenom Kraljevstvu i vjerujemo da smo identificirali porodice nekih od žrtava - dodao je. 

Još jedan muškarac optužen je za ubojstvo tih ljudi, navodi policija, uz vozača Morisa Robinsona (Maurice) iz Sjeverne Irske koji je uhapšen nakon pronalaska kamiona i ubrzo optužen za ubistva 39 osoba, trgovanje ljudima te kaznena djela vezana uz imigraciju i pranje novca.

Policija je u petak saopćila da Eamona Harisona (Harrison, 23), koji je, također, iz Sjeverne Irske, optužnica tereti za ista kaznena djela, kao i vozača kamiona smrti. 

Harison je izveden pred irski Visoki sud u Dablinu na početku postupka izručenja Britaniji. Ostaje u pritvoru do 11. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.