SVIJET

Medvedev: Plinski sporazum s Ukrajinom dokaz je da je dogovor moguć

Istakao je da su vlada i ''Gazprom'' dugo radili na rješavanju problema s Kijevom

Dimitrij Medvedev. Arhiv

Avaz.ba

31.12.2019

Dimitrij Medvedev, premijer Rusije, povodom potpisivanja paketa plinskih dokumenata s Ukrajinom ocijenio je kako to pokazuje da se i o najtežim pitanjima može razgovarati i postići dogovor.

- Ugovor o plinu za sljedećih pet godina između Rusije i Ukrajine kompromis je koji je trebalo pronaći - napisao je Medvedev na Facebooku. 


Ugovor je potpisan na pet godina

Istakao je da su ruska vlada i ''Gazprom'' dugo radili na rješavanju problema s Kijevom u bilateralnom i trilateralnom formatu, odnosno uz sudjelovanje Evropske komisije.  

- Sada su sva pitanja riješena, međusobna potraživanja su zaustavljena. Tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu nastavit će se pod uvjetima koji odgovaraju svim stranama. Potpisivanje dokumenata pokazuje da se čak i o najtežim pitanjima može razgovarati i dogovarati - zaključio je ruski premijer.  

Predstavnici Rusije i Ukrajine su nakon pet dana neprekidnih pregovora potpisali paket sporazuma o nastavku tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu, uključujući ugovor o tranzitu na pet godina.  

Dogovor je postignut samo dan prije nego što je isticanja dosadašnjeg desetogodišnjeg ugovor.

Prema ugovoru, ''Gazprom'' garantira isporuku 65 milijardi kubičnih metara plina u prvoj godini i 40 milijardi kubičnih metara u iduće četiri godine.  


Ukrajina će zaraditi najmanje sedam milijardi dolara

''Gazprom'' i ukrajinsko ministarstvo pravosuđa sklopili su i sporazum o odustajanju od trenutnih i mogućih budućih zahtjeva za zaštitu tržišnog natjecanja u Ukrajini protiv ruske kompanije.  

Ukrajina bi u sljedećem petogodišnjem razdoblju od tranzita ruskog plina trebala zaraditi najmanje sedam milijardi dolara.  

Ukrajinski plinski pravac desetljećima je bio dominantna ruta isporuke ruskog plina Evropi, a značajan je i danas, iako će na njegovu budućnost sigurno utjecati drugi dobavni pravci iz Rusije u Evropu, kao što su ''Sjeverni tok'' i ''Turski tok''. Posljednjih godina na tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu znatno utječu rusko-ukrajinski sporovi oko Krima, Donjecka i Luhanska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.