SVIJET

Australci će hicima iz snajpera ubiti 10 hiljada deva koje traže vodu

U nekim slučajevima uginule životinje su zagadile važne izvore vode, tvrde u ministarstvu

Požari širom Australije. AFP

Avaz.ba / 24 sata

8.1.2020

Gotovo deset hiljada deva koje traže vodu Australci će hicima iz snajpera ubiti. Iz državnih institucija savezne države Južne Australije istakli su da "ekstremno velika" krda gladnih i žednih deva koje okružuju ruralne zajednice oštećuju infrastrukturu i predstavljaju opasnost za vozača.  

U srijedu su australski snajperi uzletjeli helikopterima u misiju ubijanja 10 hiljada deva. Masovan pokolj deva bit će na području poznatom pod nazivom Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) na sjeverozapadu Južne Australije, gdje živi oko 2.300 Aboridžana, pišu svjetski mediji. 

Ministarstvo ekologije ove države kazalo je kako podržava ubijanja deva jer mnoge od njih ionako stradaju od žeđi ili bivaju pregražene u stampedima do vode. 

- U nekim slučajevima uginule životinje su zagadile važne izvore vode - tvrde u ministarstvu. 

Deve su uvezene u Australiju sredinom 19. stoljeća kako bi pripomogle u istraživanju golemih prostranstava u unutrašnjosti. Australija danas vjerovatno ima najveću populaciju deva u svijetu, sa službenim procjenama da ih oko milion luta australskim pustinjama. Često ih smatraju štetočinama jer zagađuju vodu i brste autohtonu floru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.