SVIJET

Američki ambasador u EU: Tramp me namjerava maknuti s pozicije

Predsjednik SAD već je otpustio potpukovnika Aleksandra Vindmana, drugog ključnog svjedoka u istrazi o njegovom opozivu

Gordon Sondland. Agencije

I. K. / Avaz.ba

8.2.2020

Ambasador SAD u EU Gordon Sondland, koji je svjedočio u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), rekao je da ga Tramp namjerava povući s tog položaja.

Danas sam obaviješten da me predsjednik želi odmah opozvati kao ambasadora SAD u EU - rekao je Sondland u svojoj izjavi, koju je jučer prenio "New York Times". 

Sondland je u svom svjedočenju u novembru prošle godine tokom istrage o Trampovom opozivu rekao da je radio s njegovim ličnim advokatom Rudijem Džulijanijem (Rudy Giuliani) na pitanjima koja su se odnosila na Ukrajinu, jer mu je tako predsjednik naredio. Time je potvrdio Trampovo aktivno sudjelovanje u kontroverznoj aferi, koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti predsjednika SAD.


Donald Tramp. Agencije

Tramp je jučer otpustio potpukovnika Aleksandra Vindmana (Alexander), člana Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i drugog ključnog svjedoka u istrazi o njegovom opozivu.

Podsjetimo, Tramp je na suđenju u Senatu za njegov opoziv očekivano proglašen nedužnim po dvije tačke optužnice - za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.