SVIJET

Zarif: Sastanak s američkim senatorom uplašio Trampovu administraciju

Marfi je rekao da je sastanak sa Zarifom bio važan, jer je opasno ne razgovarati s neprijateljima, a dodao je da nema zablude o Iranu

Muhamed Dževad Zarif. AFP

Avaz.ba

19.2.2020

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Dževad Zarif vjeruje da je njegov sastanak s američkim senatorom Krisom Marfijem (Chris Murphy) uplašio administraciju predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Prema riječima Zarifa, to je bila prilika da se direktno razgovara s američkom nacijom.

Zarif se prošle sedmice sastao sa senatorom Marfijem na marginama međunarodne sigurnosne konferencije u Njemačkoj.

Demokrat iz Konektikata branio je jučer sastanak nakon što su njegove postupke preispitivali konzervativni mediji i nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp sugerirao da je, možda, prekršen američki zakon.


Donald Tramp. AFP

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) rekao je da se nada da svako ko se sretne sa Zarifom, izražava američku poziciju prema Iranu.

- Tramp i Pompeo se plaše da je senator čuo činjenice od iranskog ministra vanjskih poslova - rekao je Zarif obraćajući se novinarima nakon sedmičnog sastanka vlade.

On je naveo da mu ovo nije prvi razgovor licem u lice s američkim senatorima u posljednjih 20 godina.

Ne zna se s kojim se senatorima on ranije susreo, napominje američka agencija.

Marfi je rekao da je sastanak sa Zarifom bio važan, jer je opasno ne razgovarati s neprijateljima, a dodao je da nema zablude o Iranu - da je Iran protivnik SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.