TURSKA

U Istanbulu uhapšen glavni urednik ruskog "Sputnjika"

Zbog teksta koji je objavljen jučer

Policija upala u redakciju. Ilustracija

Avaz.ba

1.3.2020

Policija u Istanbulu uhapsila je glavnog urednika internetske stranice "Sputnjik" na turskom jeziku, koju finansira Kremlj, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve.

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahir Boztepe priveden je i u policijskom je pritvoru, na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan.

- Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhapšen je naš novi saradnik (...) Turska, što se događa - napisala je Simonjan na Twitteru.

Nekoliko sati prije Boztepea, u Ankari je uhapšeno još troje saradnika "Sputnjika".


Policija upala u redakciju. Ilustracija

Pripadnici turske policije su danas, oko 13:20 stigli u redakciju u Istanbulu, zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima agencije.

Kazali su da ih "traže" zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontroverze. U tom tekstu "Sputnjik" naziva "ukradenom" pokrajinu Hataj koja je u Tursku bila integrirana 1939., kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tokom Drugog svjetskog rata.

- Pušteni su na slobodu pošto ih je ispitao tužilac - saopćeno je iz policije i dodaje da su turske vlasti odlučile da ne vode postupak protiv njih.

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara "Sputnjika" iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje s Rusima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.