PARIZ

Luvr zatvoren zbog koronavirusa, turisti ostali pred ulazom u muzej

Francuska vlada zabranila je sva okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 5.000 ljudi, a osoblje Luvra, zabrinuto za vlastitu sigurnost, blokiralo je otvaranje muzeja

Muzej svakog dana primi desetine hiljada ljudi. Arhiv

Avaz.ba / Fena

2.3.2020

Muzej Luvr danas je ponovo zatvoren, dok su se članovi njegove uprave sastali s osobljem zabrinutim zbog širenja koronavirusa. Većina od 9,6 miliona posjetilaca Luvra u prošloj godini došla je iz drugih zemalja, i muzej koji izlaže "Mona Lizu" i ostale dragocjenosti svakog dana primi desetine hiljada ljudi. 

Francuska vlada zabranila je sva okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 5.000 ljudi, a osoblje Luvra, zabrinuto za vlastitu sigurnost, blokiralo je otvaranje muzeja, ostavljajući zbunjene turiste satima pred ulazom u nadi da će ipak ući. 

Većina od 9,6 miliona posjetilaca Luvra u prošloj godini došla je iz drugih zemalja. Arhiv

Francuska je izvijestila o 130 slučajeva virusa, a više od polovine francuskih regija trenutno ima barem jedan registriran slučaj. Osoblje je tražilo da posjetioci nose maske i da prođu kroz zdravstvene preglede.

Predstavnik sindikata Kristijan Galani (Christian) upitao je zašto Luvr nije obuhvaćen novom zabranom velikih okupljanja u zatvorenim prostorima.

- Lako možete priznati da je muzej Luvr zatvoreni prostor i da prima više od 5.000 ljudi dnevno - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.