KRIZA

Napeto na granici Turske i Grčke: Odjekuju detonacije šok bombi i suzavca

Više od 10.000 migranata pokušava prijeći u EU

Napeto na granici Grčke i Turske. AFP

Avaz.ba

7.3.2020

Situacija na granici Turske i Grčke sve je napetija, prenose mediji, navodeći da više od 10.000 migranata pokušava prijeći na tlo Evropske unije. Večeras su ponovo zabilježeni neredi. 

U posljednjih 12 sati uhapšeno je čak 280 osoba, saopćila je grčka policija, dok mediji izvještavaju o detonacijama šok bombi i suzavca. 

Policija vodenim topovima rastjeruje migrante. AFP

Migranti već danima slobodno prelaze Tursku granicu u čemu ih policija ne spriječava, dok s druge strane ograde, koja dijeli divije zemlje, grčka policija vodenim topovima pokušava rasterti migrante, mahom mladiće koji nasrću kamenjem na grčke vojnike i policajce. 

Navodno je bačen i suzavac na tursku stranu. 

Migranti kamenjem nasrću na vojsku i policiju. AFP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) bi u ponedjeljak trebao otputovati u Brisel po odgovor Evropske unije na njegove zahtjeve.

Međutim, Johanes Han (Johannes Hahn), komesar za budžet, je pozvao Erdogana da zaustavi "ucenjivačku politiku", te podsjetio da su mnogi vrtići i škole i drugi objekti za koje se novac potražuje, već izgrađeni.

Migranti pokušavaju prijeći granicu. AFP

Erdoan je naredio Obalskoj straži da zbog rizika spriječi prelazak migranata preko Egejskog mora. Nije poznato s kim će turski predsjednik razgovarati u Briselu. 

Iz Idliba, koji je direktan povod najnovije migrantske krize stiže vijest o poštovanju primirja koje su dogovorili Rusi i Turci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.