KORONAVIRUS

Italijanski mediji o Vijećnici: Sarajlije ne zaboravljaju

Simbolična gesta demonstriranja bliskosti u trenutku toliko teškom za našu naciju, piše Triestecafe

Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Italije. Avaz

Avaz.ba

15.3.2020

Sarajevska Vijećnica zasjala je u bojama zastave Italije u znak podrške ovoj državi i borbi koju vodi protiv pandemije koronavirusa

Ova gesta nije pršla nezapaženo među italijanskim medijima. Mnogi od njih prenili su ovu vijest i zahvalili na podršci.

Italijanski mediji pisali su o uništenju sarajevske Vijećnice i činjenici da su je srpske vojne snage zapalile u augustu 1992. godine, kada je mnogo mnoštvo važnih dokumenata i knjiga izgubljeno u velikom požaru.

Il Giornale di Udine. Printscreen

- Usred rata, 25. avgusta 1992., sarajevsku biblioteku teško je pogodila srpska artiljerija. Gotovo 90 posto knjižne baštine koja se čuva u biblioteci je izgubljeno. 2014. godine biblioteka, koja je ujedno i gradska vijećnica, obnovljena je također zahvaljujući podršci Italije. Ova činjenica, osim zalaganja italijanskih trupa za smirivanje regije, u Bosni nisu zaboravljene. Bojenje sarajevske vijećnice bojama naše zastave je način izražavanja bliskosti sa našim ljudima u ovom tragičnom trenutku. Ovo je simboličan potez ali važna nam podrška na psihološkom nivou. Možda bi to bilo dovoljno i za naše slovenske i austrijske susjede, koji su umjesto toga podigli zidove i nisu imali ni riječ o bliskosti - prenosi Il Giornale di Udine.

Triestecafe. Printscreen

- Na videu koji je kasno jučer, 14. marta, podijelia na Facebooku ambasada Italije u Bosni i Hercegovini prikazana je sarajevska vijećnica osvijetljena bojama Italije. Simbolična gesta demonstriranja bliskosti u trenutku toliko teškom za našu naciju - piše Triestecafe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.