PANDEMIJA

Proglašen karantin u Moskvi: Građane će nadgledati ogromni sistem kamera za prepoznavanje lica

Putin: Proglasio neradnu sedmicu. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.3.2020

Moskva je danas uvela blokadu u pokušaju da uspori širenje pandemije koronavirusa.

Ruski premijer Mihail Mišustin istovremeno je zatražio od regionalnih vlasti u ostatku države da izvrše slične pripreme, prenosi AFP.

Zanemarili preporuke

Primjena strogih mjera, koje je jučer iznenada najavio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, podudara se sa početkom "neradne" sedmice koju je prije nekoliko dana proglasio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Najveći evropski grad najavio je stroge mjere izolacije nakon što su mnogi Moskovljani odbili da poslušaju službene preporuke o samoizolaciji. Umjesto toga, mnogi su otišli u parkove.

No, već danas ulice Moskve su puste nakon zatvaranja svih ne toliko bitnih prodavnica, uključujući restorane i kafiće, mada je saobraćaj i dalje gust u centru grada.

Od regionalnih šefova tražim da rade na uvođenju karantina, sličnih onom koji je uveden u Moskvi - rekao je Mišustin.

U rijetkom televizijskom obraćanju prošle srijede, Putin je objavio da Rusi neće morati ići na posao ove sedmice, ali da će dobiti plaću.  U zemlji je do sada prijavljeno 1.534 zaraženih koronavirusom i osam smrtnih slučajeva, sa više od hiljadu infekcija u glavnom gradu.

Nova ograničenja

Nova ograničenja odnose se na sve stanovnike grada, bez obzira na starosnu dob. Ljudi će moći napustiti svoje domove samo u slučaju hitne medicinske pomoći, odlaska na posao koji je neodložan i kupovine hrane ili lijekove. 


Moskva: Naredbe se odnose na sve stanovnike. AFP

Ljudima će biti dopušteno i da iznose smeće i šetaju pse u krugu od 100 metara od svojih domova.

Nova pravila o izolaciji, koja će nadgledati ogromni sistem kamera za prepoznavanje lica u Moskvi, stupaju na snagu dok Rusija zatvara svoje granice kao dio sve strožijih mjera za zaustavljanje širenja virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.