MNOGI SUMNJAJU

U Sjevernoj Koreji i dalje tvrde: Nemamo niti jednog zaraženog koronavirusom

Prvi susjedi Kina i Južna Koreja teško pogođeni koronavirusom

Skoro milion zaraženih širom svijeta: Pjongjang tvrdi da nema infekcija. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

2.4.2020

Sjeverna Koreja i dalje je potpuno bez koronavirusa, objavio je danas visoko pozicionirani zdravstveni dužnosnik u Pjongjangu uprkos sve većim sumnjama svjetskih dužnosnika, a sve zbog činjenice da je u svijetu do sada zaraženo skoro milion osoba. 

Kako navode agencije, još prije tri-četiri mjeseca, kada je virus otkriven u Kini, Sjeverna Koreja zatvorila je sve svoje granice i uvela stroge mjere suzbijanja eventualnog virusa.

Pak Mjong-su, direktor antiepidemijskog odjela centralne bolnice za borbu protiv epidemije, rekao je da su svi napori zvaničnog Pjongjanga u potpunosti uspješni.

- Niti jedna osoba do sada nije zaražena novim koronavirusom u našoj zemlji - rekao je Pak za AFP.

- Proveli smo preventivne i sve druge mjere, kao što su inspekcije i karantin za sve osoblje koje ulazi u našu zemlju, temeljna dezinfekcija sve robe, kao i zatvaranje granica i blokiranje morskih puteva - kazao je Su.

Skoro milion zaraženih širom svijeta: Pjongjang tvrdi da nema infekcija. Agencije

Skoro svaka druga država prijavila je slučajeve koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija jučer je javila da je na globalnom nivou skoro milion potvrđenih infekcija.

Stručnjaci su rekli da je Sjeverna Koreja posebno ranjiva na virus zbog slabog medicinskog sistema u toj zemlji, a optužili su Pjongjang da se pandemija prikriva.

Vrhovni američki vojni zapovjednik u Južnoj Koreji, general Robert Abrams rekao je prošlog mjeseca da je "prilično siguran" da je sjever potvrdio slučajeve virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.