PANDEMIJA

Kako se proširio koronavirus: Sve je krenulo sa pijace u Vuhanu

Eksperti se slažu da je riječ o bolesti koju je na čovjeka prenijela životinja

Pijaca u Vuhanu. Arhiv

Avaz.ba

7.4.2020

Skromno dosadašnje znanje o koronavirusu pružilo je ipak osnovu za razne teorije, od onih najvjerovatnijih teorija zavjere (neke od njih su da je to bioružje koje su proizveli Kinezi ili da je riječ o njihovom virusu koji su protivnici namjerno ubacili u kineski Vuhan) pa do onih nešto realnijih.

No, CNN prenosi da je jedino što medicinski eksperti sigurno mogu reći to da svako ko tvrdi da zna nešto o virusu, zapravo, samo pretpostavlja. 

Najraširenija je pretpostavka da je slijepi miš zarazio neku od životinja na pijaci u Vuhanu, na kojoj se u kavezima drže domaće i divlje životinje te prodaju kao hrana ili kućni ljubimci, čime je ovaj grad postao glavno žarište zaraze, odnosno pandemije koronavirusa.

Profesor Sajmon Entoni (Simon Anthony), ključni čovjek organizacije PREDICT, koja uz podršku američke vlade istražuje viruse u životinjskim domaćinima, smatra da je upravo to bio slučaj.


Kineski grad bio je izvor zaraze. AFP

Tokom deset godina, ova organizacija otkrila je 180 koronavirusa, a njeni članovi se slažu da je riječ o bolesti koju je na čovjeka prenijela životinja. I kineski naučnici su objavili da je ovaj virus 96 procenata identičan koronavirusu sa šišmiša.

- Kad osoba sa zapada prvi put dođe u Kinu, šokantno je vidjeti tu pijacu i ogromnu raznolikost životinja koje žive nagurane u kavezima uz hrpu životinjskih crijeva koja su bačena na tlo.

Dok hodate oko štandova, kližete se po izmetu i krvi. To su savršena mjesta za širenje virusa. Porodice skoro da žive tamo - rekao je za CNN naučnik Piter Dažak (Peter Daszak). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.