VATIKAN

{Uživo} / Papa Franjo uskrsnu misu vodi putem interneta

Policijske barikade označavaju zabranu prisustva za desetine hiljada ljudi

Uskrsna misa. AFP

Avaz.ba

12.4.2020

Papa Franjo i katolici širom svijeta danas obilježavaju Uskrsnu nedjelju, prisiljeni da slave najsretniji dan u kršćanskom kalendaru usred tužnih podsjetnika na pustošenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Trg svetog Petra normalno bi na Uskrsnu nedjelju bio obasjan svježim cvjetovima, a tulipani i orhideje ukrašavali su šetnicu piazze bojama kako bi podcrtali uskrsnu poruku života i ponovnog rođenja nakon Kristova raspeća. Ove godine, prostor je prazan. Policijske barikade označavaju zabranu prisustva za desetine hiljada ljudi koji bi bili tu kako bi prisustvovali Papinom govoru i blagoslovu "Urbi et orbi".

Uskrsnu misu možete pratiti putem zvaničnog YouTube kanala Vatikana.

U jerusalemskoj Crkvi svetog groba, u kojoj je, kako kršćani vjeruju, Isus raspet, nadbiskup Pjerbatista Picabala (Pierbattista Pizzaballa) pozvao je vjernike da se ne obeshrabre.

- Uprkos znaku smrti i strahu svugdje u svijetu, moramo dobro pogledati one koji svoj život daju za druge - rekao je nadbiskup u Jerusalemu.

Papa Franjo danas je prekinuo stoljetnu tradiciju i uskrsnu misu će održati putem videolinka kako bi se omogućilo da 1,3 milijarde katolika u svijetu, pod blokadom koronavirusa, čuju njegove riječi i proslave svoj najsvetiji blagdan.


Uskrsna misa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U svom uskrsnom bdijenju, papa Franjo je sinoć pozvao vjernike da ne dozvole da im mrak i tuga pandemije Covid-19 oduzmu nadu za bolju budućnost.

- Večeras stječemo temeljno pravo koje nam se nikad ne može oduzeti: pravo nade. To je nova i živa nada koja dolazi od Boga - rekao je.

Bila je to poruka koja je odjeknula u praznim crkvama širom svijeta u nedjelju, uključujući i Svetu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.