COVID-19

Belgija najavila popuštanje mjera: Otvaraju se škole, trgovine, muzeji...

Nužno je da se sigurnosne mjere poštuju u periodu popuštanja mjera, rekla Vilmes

Belgija će 4. maja početi postepeno ublažavati mjere. Agencije

Avaz.ba

25.4.2020

Belgija će 4. maja početi postepeno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je sinoć vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih Covidom-19.

Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće.  

- Vrijeme je za pogled u budućnost. No, koronavirus nije nestao, virus je i dalje s nama i opasan za populaciju. Nužno je da se sigurnosne mjere poštuju u periodu popuštanja mjera - rekla je premijerka Sofi Vilmes (Sophie Wilmes) na konferenciji za medije. 

Vilmes kaže da će Belgija dnevno trebati provoditi od 25.000 do 35.000 testova kako bi izašla iz karantene, a kontakte zaraženih pratit će novi tim od 2.000 ljudi. 

Ostaje dosta strogih pravila

Većina kompanija ponovno će se otvoriti 4. maja. Odrasli i djeca do 12 godina morat će nositi maske u javnom prijevozu.  

Sedam dana poslije dozvolit će se otvaranje svih trgovina pod strogim uvjetima socijalne distance. 

U idućoj fazi od 18. maja, škole će otvoriti vrata nekim učenicima, ali će ih u razredu moći biti najviše 10. Građani će moći organizirati manja okupljanja kod kuće, posjećivati muzeje i odlaziti frizeru. 

Kafići, restorani i neke turističke atrakcije neće se otvoriti prije 8. maja. Putovanja u inozemstvo na više od jednog dana također neće biti dozvoljena prije tog datuma.

Jako puno mrtvih

Nizozemska očekuje otvaranje osnovnih škola 11. maja. Njemačka je dozvolila otvaranje manjih trgovina, a učenici će u škole krenuti 4. maja. U Francuskoj će karantena potrajati do 11. maja.   

Belgija ima populaciju od 11,5 miliona ljudi. U toj je zemlji 44.293 zaraženih, a 6.679 umrlih. Više od pola smrtnih slučajeva dogodilo se u domovima za starije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.