VANREDNA SITUACIJA

Pandemija ne može biti izgovor za hapšenja i ubistva

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila oružane incidente i pritvaranje

Bašele: Situacija u 15 država izaziva najveću brigu. unric.org

Avaz.ba

27.4.2020

Kancelarija Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazila je danas zabrinutost zbog toga što je u više od deset država, u kojima je proglašena vanredna situacija zbog pandemije, policija hapsila ili privodila više stotina hiljada ljudi, a bilo je i ubistava.

- Vanredne situacije ne treba da budu oružje administracijama za obračun sa disidentima, kontrolu stanovništva pa čak i da produže svoje vrijeme na vlasti – izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachelet), koja je osudila oružane incidente i pritvaranje.

Iz njene kancelarije saopćeno je da je u blizu 80 država proglašena vanredna situacija zbog koronavirusa, uključujući 15 u kojima optužbe izazivaju najviše zabrinutosti.

To su Nigerije, Kenija, Južnoafrička Republika, Filipini, Šri Lanka, Salvador, Dominikanska Republika, Peru, Honduras, Maroko, Kambodža, Uzbekistan, Iran i Mađarska. Zvaničnik UN-a Žoržet Ganon (Georgette Gagnon) navela je na virtuelnoj konferenciji u švicarskoj Ženevi da se toj listi može dodati još nekoliko desetina država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.