ISTRAŽIVANJA

Identificirano oko 500 novih koronavirusa

Uzorak uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak Covida-19

Slijepi miševi nose do 15.000 koronavirusa. Agencije

Avaz.ba

28.4.2020

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slijepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i spriječili nove velike pandemije.

Piter Dažak (Peter Daszak), koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identificirano oko 500 novih koronavirusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slijepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak Covida-19.



Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan. Agencije

Dažak, koji je predsjednik  EcoHealth Alliance, američke nevladine organizacije specijalizirane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi CNN.

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najvjerovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svijet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija Covida-19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući koronaviruse, identificiraju prije nego što pređu na čovjeka. Dažek procjenjuje da slijepi miševi nose do 15.000 koronavirusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.