ISTRAŽIVANJA

Koronavirus je spoj dva virusa, što mu je omogućilo da napada čovjeka

Molekularno datiranje zasnovana sekvencama gena SARS-CoV-2 ukazuje na njegovo porijeklo u novembru

Još postoji mnogo nedoumica u vezi s njegovim porijeklom. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

U razmaku od nekoliko sedmica, svi smo naučili puno o Covidu-19 i virusu koji ga izaziva: SARS-CoV-2. Ali bilo je i dosta glasina. I dok se broj naučnih članaka o ovom virusu povećava, još postoji mnogo nedoumica u vezi s njegovim porijeklom.

U kojim se životinjskim vrstama pojavio? Šišmiš, pangolin ili druga divlja vrsta? Odakle dolaze? Iz pećine ili šume u kineskoj provinciji Hubej ili s nekog drugog mjesta?


Uporedne analize gena

U decembru 2019. godine 27 od prvih 41 hospitaliziranih osoba prošlo je kroz pijacu koja se nalazi u srcu grada Vuhan u provinciji Hubej. Ali, prema studiji sprovedenoj u bolnici Vuhan, prvi identificirani čovjek koji je obolio od koronavirusa, nije često bio na ovom mjestu.

Molekularno datiranje zasnovana sekvencama gena SARS-CoV-2 ukazuje na njegovo porijeklo u novembru. Ovo otvara pitanje veza između ove epidemije Covid-19 i divljih životinja.

Kineski istraživači su brzo sekvencirali genom SARS-CoV-2 i ustanovili da je to molekula RNA od oko 30.000 baza koji sadrži 15 gena, uključujući S gen koji kodira protein koji se nalazi na površini virusne opne.



Slijepi miševi, a posebno vrste roda Rhinolophus, čine rezervoar virusa SARS-CoV i SARS-CoV-2. Ilustracija

Uporedne analize gena pokazale su da SARS-CoV-2 pripada grupi betakoronavirusa i da je veoma blizu SARS-CoV, odgovornog za epidemiju akutne upale pluća koja se pojavila u novembru 2002. u kineskoj provinciji Guangdong, a zatim se proširila na 29 zemalja u 2003. godini

Tada je zabilježeno 8.098 slučajeva, uključujući 774 smrtna slučaja. Poznato je da su šišmiši iz roda Rhinolophus bili rezervoar ovog virusa i da je mali mesožder, Palmin civet mogao da posluži kao posredni domaćin između slijepih miševa i prvih slučajeva čovjeka.


Otkriveni mnogi betakoronavirusi

Od tada su otkriveni mnogi betakoronavirusi, uglavnom kod slijepih miševa, ali i kod ljudi. Na primjer, RaTG13, izolovan od šišmiša vrste Rhinolophus affinis iz kineske provincije Iunan, nedavno je opisan kao veoma sličan SARS-CoV-2, sa genskim sekvencijama identičnim 96 posto.

Ovi rezultati pokazuju da slijepi miševi, a posebno vrste roda Rhinolophus, čine rezervoar virusa SARS-CoV i SARS-CoV-2.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.