SVIJET

Erdoan objavio pismo koje je uputio Trampu

Dodao je da se nada da će SAD postupati na način koji je u skladu sa potrebama zajedničke borbe protiv zajedničkih problema

Tramp i Erdoan. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poslao je pismo američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u kojem je naveo da se nada da će Kongres SAD bolje razumjeti strateški značaj odnosa Ankare i Vašingtona s obzirom na solidarnost i sredstva podijeljena tokom pandemije koronavirusa. 

Pismo je stiglo jučer s isporukom turske medicinske opreme, uključujući zaštitna odijela i maske, kako bi Ankara pomogla savezniku iz NATO-a da zaustavi širenje koronavirusa.

Kancelarija turskog predsjednika danas je objavila pismo upućeno Trampu.

Kongres SAD zaprijetio je ranije da će uvesti sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih sistema protuzračne odbrane S-400, ali je pandemija odgodila aktiviranje sistema, jer se i Ankara usredsredila na borbu protiv koronavirusa.

Nadam se da će Kongres SAD i američki mediji u narednom periodu, u duhu solidarnosti koju smo pokazali tokom pandemije, bolje razumjeti strateški značaj naših odnosa - istaknuo je Erdoan u pismu. 

On je dodao da se nada da će SAD postupati na način koji je u skladu sa potrebama zajedničke borbe protiv zajedničkih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.