NJEMAČKA

Merkel pozvala na globalno zajedništvo u borbi protiv pandemije

Svaki čovjek na svijetu može se zaraziti tim virusom i zato je naša zadaća globalno zajednički djelovati, rekla je Merkel

Merkel: Zajednički napori. Agencije

Avaz.ba

2.5.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu na globalno zajedništvo u borbi protiv pandemije koronavirusa i zajedničke napore u pronalaženju vakcine protiv ove zaraze.

- Svaki čovjek na svijetu može se zaraziti tim virusom i zato je naša zadaća globalno zajednički djelovati - rekla je Merkel.

Naglasila je kako Njemačka želi intenzivno sarađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i ostatkom svijeta na pronalasku vakcine protiv koronavirusa.

- Mi kao zemlja polazimo od toga da nam samo multilateralno globalno djelovanje može pomoći da savladamo ovu pandemiju - rekla je Merkel.

Merkel: Ublažiti širenje virusa. Agencije

Dodala je da pandemija svuda po svijetu pričinjava ogromnu štetu privrednom i socijalnom životu.

- Zato moram intenzivno i s visokim stepenom koncentracije raditi na tome da ublažimo širenje virusa i da ga na kraju pobijedimo tako što ćemo razviti vakcinu. A to je najvažniji zadatak, zadatak spašavanja miliona ljudskih života na čitavom svijetu - rekla je Merkel.

Spomenula je kako za razvoj nove vakcine trenutno nedostaje skoro osam milijardi eura te je najavila da će se Njemačka u proces pronalaženja vakcine snažno uključiti i finansijskim sredstvima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.