PANDEMIJA

U Austriji danas otvoreni tržni centri

Do subote je u Austriji zaraženo više od 15 hiljada, a preminulo 596 stanovnika

Nove mjere u Austriji. Ilustracija

Avaz.ba

2.5.2020

Velike trgovine u Austriji danas su ponovo otvorene nakon dodatnog ublažavanja mjera, ali manji promet u nekoliko regija pokazuje kako su potrošači i dalje oprezni zbog pandemije koronavirusa

Naime, trgovine s tehnikom, vrtni centrni i male trgovine otvorene su još od 14. aprila, ali veće trgovine i trgovački centri morali su čekati početak maja jer je vlada odlučila postepeno ublažavati mjere.

Donesene nove odluke u Austriji. Ilustracija

U jednoj od glavnih trgovačkih ulica u Beču, bilo je više prolaznika tokom sedmice karantina, ali značajno manje nego tokom subote prije korona krize. 

- To je dobar početak, ali treba još puno vreman proći dok se ne vratimo u normalu"- kazao je ovo za svjetske medije službenik Bečke gospodarske komore. 

Trgovački centri u nekoliko austrijskih provincija u prvim satima nakon otvaranja bilježe manji broj potrošača, usprkos akcijama koje trgovine nude. 

Potrošači prema novim pravilima moraju nositi maske i držati razmak od jednog metra, a trgovine smiju primiti samo jednog kupca na 10 kvadratnih metara površine.

Do subote je u Austriji zaraženo više od 15 hiljada, a preminulo 596 stanovnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.