CRNA STATISTIKA

U Italiji je u martu preminulo 49,4 posto više osoba nego u martu prošle godine

Pandemija koronavirusa je najveću štetu načinila stanovništvu na sjeveru Italije

Pandemija najviše odnijela života na sjeveru zemlje. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

4.5.2020

Italijanski zavod za statistiku (ISTAT) objavio je podatke o smrtnosti u Italiji koji pokazuju da je u martu 2020. godine u ovoj zemlji preminulo 49,4 posto više osoba nego u martu prošle godine.

Pandemija koronavirusa je najveću štetu načinila stanovništvu na sjeveru Italije gdje je daleko veći broj preminulih zbog posljedica bolesti Covid-19, nego u južnim dijelovima zemlje.

Zanimljivo je kako je čak u martu ove godine bilo 1,8 posto manje mrtvih na jugu Italije u odnosu na mart 2019. godine.

Najveće povećanje stope smrtnosti, u procentu od 91 posto, zabilježeno je upravo u oblastima gdje je bila najteža epidemiološka situacija. To je uglavnom prostor koji obuhvata 37 provincija na sjeveru Italije.

Na jugu Italije manje je preminulih. AFP

Među umrlima je najviše bilo muškaraca u dobi između 70 i 79 godina kojih je 2,3 puta više preminulo u martu ove godine nego u martu 2019. godine. Također, 34,7 posto preminulih koji su bili pozitivni na koronavirus, imali su odranije i neka druga oboljenja.


S druge strane, na jugu Italije manje je preminulih u martu ove godine u odnosu na prošlogodišnji mart. U glavnom gradu Rimu u martu 2020. preminulo je 9,4 posto manje osoba nego što je to bio slučaj u mjesecu martu proteklih pet godina. Također je i u Napulju bila manja smrtnost za 0,9 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.