TRPE KRITIKE

Švedska se približava zastrašujućem broju umrlih

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju najviše umrlih od koronavirusa, broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika niži je od švedskog

Tegnel: Glavni državni epidemiolog. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Švedski zvaničnici danas su saopćili da se zemlja, koja je uzela „mekši“ pristup suzbijanju širenja koronavirusa, približila broju od 3.000 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Državna agencija za javno zdravstvo potvrdila je 23.918 infekcija uz 2.941 smrtni slučaj.

- Bilježimo blizu 3.000 umrlih, to je zastrašujuće veliki broj - izjavio je državni epidemiolog Anders Tegnel (Tegnell).

Švedska nije nametnula toliko čvrste karantinske mjere kao druge države u Evropi. Umjesto toga se odlučila za pristup zasnovan na "načelu odgovornosti".

Skandinavska zemlja omogućila je školama za mlađe od 16 godina, kafićima, barovima, restoranima i kompanijama da ostanu otvorene, uz apele da se poštuju smjernice fizičke distance.

Stanovnica glavnog švedskog grada Štokholma uzima uzorak za test na koronavirus. AFP

Švedski pristup bio je kritiziran kako u zemlji, tako i u inozemstvu jer je broj smrtnih slučajeva skočio mnogo više nego u susjednim državama, koje su uvele restriktivnije mjere zaštite.

Stopa smrtnosti od virusa u Švedskoj od 291 na milion stanovnika daleko je viša od stope u Norveškoj (40 na milion), Danskoj (87) ili Finskoj (45).

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju najviše umrlih od koronavirusa, broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika niži je od švedskog (219).

Ipak, švedski zvaničnici tvrde da je njihov plan dugoročno održiv, odbacujući drastične kratkoročne mjere kao previše neučinkovite da bi opravdale utjecaj na društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.