PRAVILA

Od maja naredne godine nove naljepnice na automobilskim gumama

Naljepnice će pokazivati ekonomičnost potrošnje goriva, prijanjanje na mokroj površini te vanjsku buku

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima. Ilustracija

Avaz.ba

20.5.2020

Evropski parlament je u srijedu, 13. maja, prihvatio prijedlog EU komisije za novim označavanjem guma, pa će tako svi proizvođači guma u Evropi na svojim novim gumama morati imati nove naljepnice. 

Ovo označavanje guma primjenjivat će se na tri kategorije vozila. Tako će lična vozila (C1), laka privredna gospodarska vozila (C2), ali po novome i teretna vozila i autobusi (C3) imati ovakve naljepnice prilikom kupovine novih guma. Posljednja kategorija tzv. teških vozila do sada nije imala obavezu označavanja guma u tom obliku. 


Ekonomičnost potrošnje

I do sada su bile slične naljepnice, ali su sada ažurirane i imaju neznatno drugačiji izgled. Kupci zbog novih naljepnica neće imati neke nove obaveze, već će ih one bolje i preciznije informirati o proizvodu.

Nova shema označavanja guma za navedene tri kategorije vozila ima za cilj povećati svijest potrošača o uštedama goriva, poboljšati sigurnost i smanjiti zagađenje bukom. 

Prema novim pravilima, oznaka će potrošače informirati o ekonomičnosti potrošnje goriva određene gume, prijanjanju na mokroj površini i vanjskoj buci nastaloj kotrljanjem gume po podlozi. 

Novo označavanje primjenjivat će se na tri kategorije vozila. Ilustracija

EU se obavezala smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na nivo iz 1990. do 2030., u skladu s Pariškim sporazumom.

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU, a promet je jedini sektor u kojem su emisije na višem nivou nego u 1990. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. godine, EU želi smanjiti emisije iz saobraćaja za 60 posto do 2050. u poređenju s nivoom iz 1990. godine.


Jasno vidljive

Nova uredba o označavanju guma ukinuti će i zamijeniti Uredbu o označavanju guma iz 2009. godine nakon što ona stupi na snagu.

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima, na svim mjestima na kojima se prodaju gume, uključujući i na internetu.  

Nova pravila stupaju na snagu 1. maja naredne godine, ali ih najprije moraju potvrditi parlamenti svih 27 članica Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.