UPOZORENJA

U Brazilu bi do avgusta moglo biti 125.000 mrtvih od koronavirusa

Brazil mora slijediti primjer kineskog Vuhana kao i Italije, Španije i Njujorka i provoditi mjere kojima bi se spriječilo brzo širenje epidemije i virusa

Kopanje grobova za preminule u Brazilu. Agencije

Avaz.ba

26.5.2020

Brazil bi se do početka avgusta mogao suočiti sa zabrinjavajućim rastom broja smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom kojih bi do tada moglo biti 125.000, zaključci su studije koju je izradilo Univerzitet u Vašingtonu.

Prenoseći sadržaj studije, Reuters primjećuje kako je procjena po kojoj bi se dotad za pet puta povećao broj smrtnih slučajeva potaknula bojazni da će Brazil na taj način postati novo rastuće žarište pandemije. Brazil trenutno ima više od 23.000 umrlih, a njegovih gotovo 375.000 zaraženih svrstava ga na drugo mjestu u svijetu iza SAD-a.

Kopanje grobova za preminule od koronavirusa u Brazilu. Agencije


- Brazil mora slijediti primjer kineskog Vuhana kao i Italije, Španije i Njujorka i provoditi mjere kojima bi se spriječilo brzo širenje epidemije i virusa - napisao je direktor Instituta za zdravstvenu metodologiju i procjene (IHME) Univerziteta u Vašingtonu Kristofer Marej (Christopher Murray).

Ukoliko takve mjere ne bi bile poduzete, modeli koji su razrađeni u studiji pokazuju kako bi se broj smrtnih slučajeva u Brazilu mogao svakodnevno povećavati do sredine jula, a uslijedit će i manjak bolničkih kapaciteta za tretman oboljelih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.