AMERIKA

Ova četiri policajca optužena su za ubistvo Flojda: Prijeti im do četrdeset godina zatvora

Glavni tužitelj Minesote Kit Elison za četvorku je tražio milion dolara jamčevine za svakog od njih da bi se branili sa slobode

Avaz.ba

4.6.2020

Thomas Lane. Agencije

Tužilaštvo u Minneapolisu podiglo je nove optužnice protiv četvorice policajaca, koji se terete radi smrti Džordža Flojda (Georgea Floyda). Dodatne optužbe protiv jednog policajca koji je već u pritvoru, te uhićenje još trojice dogodila su se nakon protesta koji su eskalirati posljednjih noći širom Amerike.

U petak je pritvoren Derek Čauvin (Chauvin) (44) s optužbom za ubistvo trećeg stepena, ali mu je sad optužba preinačena za ubistvo drugog stepena, što u slučaju kazne znači puno veću kaznu. Kazna može biti 40 godina zatvora, što je 15 godina duže neko maksimalna zatvorska kazna za ubistvo trećeg stepena.

Flojd: upozoravao da ne može disati. Agencije

Čauvin je onaj policajac koji se vidi na snimkama, a koji je koljenom stiskao Flojdov vrat gotovo devet minuta, dok je Flojd pokušavao doći do zraka i upozoravao ga "molim vas, ne mogu disati!"

Ostala tri policajca, koji su dobili otkaz u policiji skupa sa Chauvinom optuženi su u srijedu i optuženi za sudjelovanje u ubojstvu drugog stupnja i ubistvo. Sudjelovanje u ubojstvu drugog stupnja također donosi maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. 

U pritvoru su, osim Čauvina, i ostala trojica - Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao.

Glavni tužitelj Minesote Kit Elison (Keith Ellison) za četvorku je tražio milion dolara jamčevine za svakog od njih da bi se branili sa slobode.

Očekuje se da će istraga trajati mjesecima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.