AMERIKA

Tramp odbio raspustiti policiju: Ima trulih jabuka, ali to je normalno

Većina članova Gradskog vijeća u Mineapolisu založila se da se lokalna policija rasformira i da se osmisli drugačiji model

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

9.6.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) istaknuo je da neće biti promjena i smanjenja budžeta u američkoj policiji te je dodao da su 90 posto policajaca "sjajni i veliki ljudi".  

Tramp se u ponedjeljak sastao s predstavnicima policije u Bijeloj kući. Tom prilikom je pohvalio službenike za provođenje zakona i govorio o niskim stopama kriminala u SAD ove godine. Tramp je kazao da je ovo "vrlo uspješna godina u pogledu smanjivanja kriminala". 

- Neće biti smanjivanja budžeta, neće biti rasformiravanja naše policije. Naša policija nas je pustila da živimo u miru -  rekao je Tramp.

On je dodao kako se želi uvjeriti da nema "loših glumaca", ali smatra da su 99 posto policajaca zaista sjajni i veliki ljudi. No istaknuo je da među njima "ima trulih jabuka, ali to je normalno".

- Ponekad ćete vidjeti neke grozne stvari kakvima smo bili svjedoci nedavno, ali 99, kažem, 99,9, ali idemo s 99 posto njih su sjajni ljudi i oni su ove godine sudjelovali u nekim rekordnim poslovima - zaključio je.

Trump je odbio primiti pitanja novinara o odgovoru njegove administracije na proteste u ponedjeljak.  


Tramp: Neće biti smanjivanja budžeta. AFP

Protesti u SAD su puno mirniji nego prošle sedmice, demonstranti zahtijevaju reformu policije nakon ubojstva Džordža Flojda (Georgea Floyda) u Mineapolisu, gradu u kojem je tokom vikenda donesena odluka da će se policijski odjel rasformirati.

Protesti su buknuli nakon ubistva Afroamerikanca (46) kojem je policajac gotovo devet minuta držao koljeno na vratu dok je on govorio da ne može disati.

U potezu koji je prije samo dvije sedmice bio nezamisliv, većina članova Gradskog vijeća u Mineapolisu založila se da se lokalna policija rasformira i da se osmisli drugačiji model.


Protesti dosta mirniji. AFP

Devet lokalnih vijećnika, koji predstavljaju apsolutnu većinu koju neće biti moguće rušiti vetom, objavili su kako policiju namjeravaju zamijeniti novim sistemom javne sigurnosti. Detalje o njemu nisu objavili, ali kažu kako će se voditi stručnim studijama i savjetima lokalne zajednice.

Članovi gradskog vijeća u Mineapolisu su u obraćanju demonstrantima rekli kako postojeći sistem ne štiti ljude.

- Ovdje smo jer u Mineapolisu i u gradovima širom SAD sistem policije i javne sigurnosti ne štit naše zajednice - rekla je čelnica vijeća Lisa Bender te dodala kako su napori o postupnoj reformi propali.

O detaljnim planovima će se i dalje raspravljati, a finansiranje policije pokušat će se usmjeriti prema strategijama građenima na potrebama zajednice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.