NA DANAŠNJI DAN

Šesta godišnjica kobnog leta MH17: Ukrajina pozvala Rusiju da preuzme odgovornost

Istragom Zajedničke istražne komisije utvrđeno je da je avion srušen raketom ruske vojske

Istragom Zajedničke istražne komisije utvrđeno je da je avion srušen raketom ruske vojske. Anadolija

Avaz.ba

17.7.2020

Vlasti Ukrajine pozvale su Rusiju da preuzme odgovornost za pad aviona na letu MH17 koji se dogodio prije tačno šest godina, a u kojem je život izgubilo 298 osoba, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopštilo je da će Ukrajina nastaviti saradnju sa Holandijom, Zajedničkim istražnim timom i drugim relevantnim državama i organizacijama kako bi se otkrili odgovorni za avionsku nesreću koja se dogodila na istoku Ukrajine.

- Pozivamo Rusiju da preuzme odgovornost, poštuje svoje međunarodne obaveze i sarađuje u istrazi. Tužba koju je Holandija protiv Rusije predala Evropskom sudu za ljudska prava važan je korak u istrazi - navodi se u saopštenju.

Na letu MH17 iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru na današnji dan 2014. godine srušio se avion kompanije Malaysia Airlinesa. Avion se srušio na krajnjem istoku Ukrajine, oko 40 kilometara od ukrajinsko-ruske granice, a u nesreći je poginulo 283 putnika i 15 članova posade.

Istragom Zajedničke istražne komisije (JIT) utvrđeno je da je avion srušen raketom ruske vojske.

Vlada Holandije za rušenje aviona optužuje Rusiju, protiv koje je prije sedam dana podnijela i tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.