DRŽI SE SVOG STAVA

Zna bolje od ljekara: Tramp brani lijek protiv malarije

Američki predsjednik se usprotivio mišljenju zvaničnika kriznog štaba

Tramp: Struka misli drugačije. Arhiv

Avaz.ba

29.7.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) ponovo je stao u odbranu upotrebe lijeka hidroksihlorokina za borbu protiv koronavirusa, čime se usprotivio mišljenju zvaničnika kriznog štaba, prenosi Srna.

Tramp tvrdi da je lijek protiv malarije odbijen kao moguće sredstvo protiv kovida-19 samo zbog toga što je on sugerisao. Američki predsjednik poruku je objavio na Twitteru neposredno nakon što je ova kompanija suspendirala nalog njegovog sina Donalda Trampa mlađeg "zbog objavljivanja zbunjujućih i potencijalno štetnih informacija o virusu korona".

U saopćenju se navodi da je nalog Trampa mlađeg suspendiran na 12 sati, zbog kršenja politike Twittera u vezi sa dezinformisanjem. Tramp mlađi objavio je videosnimak na kojem grupa ljekara saopštava da uvođenje vanrednih mjera i pravila o nošenju maski nije potrebno u borbi protiv širenja virusa. 

Nema dokaza da lijek može utjecati na virus, naglasila je američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) te upozorila na upotrebu lijeka usljed izvještaja "zbog ozbiljnih problema u ritmu rada srca" i drugih spornih pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.