BLOKIRALI SAOBRAĆAJNICE

Demonstranti najavili da će ostati na ulici dok bugarski premijer Borisov ne podnese ostavku

Demonstranti su ignorisali zabranu većih okupljanja radi suzbijanja koronavirusa

Demonstranti optužuju Borisova da nije ništa učinio kako bi zaustavio korupciju. AFP

Avaz.ba / Srna

30.7.2020

Više hiljada demonstranata, koji traže ostavku bugarskog premijera Bojka Borisova, blokiralo je glavne saobraćajnice u Sofiji i najavilo da će ostati na ulicama do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da protest, koji je počeo 9. jula okuplja brojne frakcije sa bugarske političke scene, ujedinjene u zahtjevu za ostavku Borisova i raspisivanje prijevremenih izbora.

Organizatori su od ljudi koji dolaze iz raznih krajeva Bugarske zatražili da ponesu šatore, ćebad, vodu, hranu i druge potrepštine kako bi mogli da borave ispred sjedišta administracije i dužeg trajanja protesta.


Traže se ostavke, ali i zatvor. AFP

Demonstranti su ignorisali zabranu većih okupljanja radi suzbijanja koronavirusa. Oni Borisova optužuju da nije ništa učinio kako bi zaustavio korupciju u svojoj administraciji i ograničio moć tajkuna u privredi.

Borisov, kojem je ovo od 2009. godine treći mandat uz kratku pauzu, odbacio je pozive da podnese ostavku. Redovni parlamentarni izbori u Bugarskoj trebali bi da budu održani u martu naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.