BOLJE NEGO SE MISLILO

Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

Na nivou EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do juna 11,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je smanjen 3,2 posto, pokazuju nove procjene Eurostata.

COVID-19. Ilustracija

Avaz.ba

14.8.2020

Pandemija koronavirusa teško je pogodila ekonomiju i zaposlenost u Evropi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.


Na nivou EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do juna 11,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je smanjen 3,2 posto, pokazuju nove procjene Eurostata.

Krajem JULA europski statistički ured procijenio je pad BDP-a EU-a u drugom tromjesečju na 11,9 posto.

Na godišnjoj razini BDP 27-članog EU-a smanjen je 14,1 posto, također nešto manje no što je europski statistički ured preliminarno procijenio, izračunavši da su aktivnosti pale 14,4 posto.

U prvom tromjesečju aktivnosti su pale 2,5 posto.



Najveći pad BDP-a otkad se mjere i objavljuju podaci

Procjene za eurozonu potvrđene su i pokazuju pad aktivnosti za 12,1 posto na tromjesečnoj razini, te za 15,0 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je na tromjesečnom nivou 3,6 posto, te 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pad BDP-a u drugom tromjesečju na oba područja najveći je otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke i održava snažan utjecaj pandemije koronavirusa i mjera koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje opasnog virusa.

Pritisak na ekonomiju ublažen je prema kraju drugog tromjesečja budući da su mnoge vlade ublažile ograničenja da bi neizvjesnost u međuvremenu ponovo ojačala zbog vala novih slučajeva zaraze Covidom 19.



Najveći pad BDP-a u Španiji

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao zabilježile pad aktivnosti u drugom tromjesečju, i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini.

Najveći je pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila Španija, za 18,5 posto, Slijede Mađarska s padom aktivnosti za 14,5 posto, te Portugal i Francuska gdje su se aktivnosti smanjile 13,9 odnosno 13,8 posto. Izdvaja se i Italija padom BDP-a za 12,4 posto.

U Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, aktivnosti su na tromjesečnom nivou smanjene 10,1 posto.

Najblaži pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila je Finska, za 3,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Na godišnjoj razini najviše je prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda pa BDP Španije, za 22,1 posto. Slijede Francuska s padom aktivnosti za 19,0 posto i Italija gdje su smanjene 17,3 posto.

Njemačka ekonomija pala je 11,7 posto.

Najblaži pad BDP-a na godišnjem nivou bilježila je u drugom tromjesečju Litva, za 3,7 posto.



Težak udarac za zaposlenost

Pandemija i mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje zaraze teško su pogodili i zaposlenost u EU i eurozoni u razdoblju od travnja do juna, rezultirajući najvećim padom broja zaposlenih na oba područja otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke.

Na nivou EU-a broj zaposlenih smanjen je 2,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je gotovo stagnirao.

Na godišnjem nivou broj zaposlenih u EU smanjen je u razdoblju od travnja do juna 2,7 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Rekordan pad broja zaposlenih bilježila je u drugom tromjesečju i eurozona, za 2,8 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je smanjen blagih 0,2 posto.

Na godišnjem nivou njihov je broj u drugom tromjesečju pao 2,9 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u prvom tromjesečju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.