ISPISALA HISTORIJU

Kamala Heris prva Afroamerikanka koja je prihvatila kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a

Na toj poziciji će se naći ukoliko na izborima u novembru pobijedi Džo Bajden

Kamala Heris. AFP

A. V. / Avaz.ba

20.8.2020

Senatorka Kalifornije, Kamala Heris (Harris), ispisala je historiju prihvativši kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a.

Heris je postala prva Afroamerikanka koja je prihvatila kandidaturu demokrata za potpredsjednicu SAD-a, a na toj poziciji će se naći ukoliko na izborima u novembru pobijedi Džo Bajden (Joe Biden), piše Voks.

- Prihvatila sam kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a. Tu ću funkciju obavljati vodeći se onim vrijednostima kojima me majka učila. Bit će fokus na viziju koju su prenosile generacije Amerikanaca i koju njeguje i demokrata Džo Bajden, viziju države u kojoj ste voljeni i dobrodošli bez obzira na to kako izgledate, odakle potičete ili koga volite - kazala je Heris.

Heris je u svom obraćanju također iznijela široku viziju administracije koja ima za cilj riješiti postojeće nejednakosti i odbaciti sve rasističke retorike i politike koje je njegovala Trampova administracija.

- Radit ćemo na tome da ispunimo obećanje o ravnopravnosti u zemlji koja je zakonom dodijeljena. Trebamo biti svjesni da niko od nas nije slobodan dok svi nismo slobodni - dodala je Heris.

Demokrate se nadaju da Herisina kandidatura šalje snažnu poruku o važnosti u društvu koje imaju Afroamerikanke i druge obojene žene.

Birači također očekuju da će ona i Bajden značajno doprinijeti pravima Afroamerikankama u politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.