PREDSJEDNIČKI IZBORI

Bajden: Izvući ću SAD iz tame u koju ju je uvukao Tramp

Obećao je razvijanje brzih testova na koronavirus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u

Bajden: Obećao uvesti obavezno nošenje maski u svim saveznim državama. BBC

Avaz.ba

21.8.2020

Džo Bajden (Joe Biden) službeno je u četvrtak navečer postao demokratski predsjednički kandidat i poručio Amerikancima da se na izborima u novembru biraju dostojanstvo, nauku  i demokratiju te obećao izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kaže, uvukao aktuelni predsjednik Donald Tramp (Trump), objavio je BBC.

Govor je počeo citatom aktivistice za građanska i ljudska prava Ele Bejker (Ella Baker): "dajte ljudima svjetlo i oni će pronaći put".

Upozorio je da su SAD bile "predugo u tami" pod Trampovim vodstvom i da se njegov mandat vrtio samo oko njega, umjesto oko Amerikanaca.

- Ako mi povjerite predsjedništvo, izvući ću najbolje iz vas, a ne najgore. Bit ću saveznik svjetla, a ne tame - naveo je.

Obratio se bivšem predsjedniku Baraku Obami (Barack) za čija je dva mandata obnašao dužnost američkog potpredsjednika.

- Bio si izvrstan predsjednik, predsjednik na kojeg se naša djeca mogu ugledati. To niko neće moći reći za trenutnog okupatora Bijele kuće - kazao je Bajden.

Govorio je i o koronavirusu.

- Nikada nećemo privredu dići na noge i sigurno vratiti djecu u škole dok se ne suočimo s virusom - ponovio je kritike na Trampov odgovor na pandemiju koronavirusa i poručio da on ima plan za razliku od svog republikanskog rivala.

Obećao je razvijanje brzih testova na koronavirus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u "kako više nikada ne bismo morali biti u milosti Kine ili drugih zemalja da zaštitimo našu zemlju".

Također je obećao uvesti obavezno nošenje maski u svim saveznim državama.


Obećao je stvoriti bolji obrazovni sistem. BBC

Kada je riječ o vanjskopolitičkim ciljevima, kazao je da će biti predsjednik koji stoji uz svoje saveznike i prijatelje i da će jasno dati do znanja protivnicima da su dani zbližavanja s diktatorima završeni.


Dodao je da neće tolerirati uplitanje stranih sila u "najsvetiju demokratsku aktivnost - glasanje", referirajući se na rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016.


Obećao je stvoriti bolji obrazovni sistem koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, nova radna mjesta i izjednačavanje plaća žena i muškaraca.


Kaže i da "ne želi nikoga kazniti", ali smatra da je vrijeme da najbogatiji ljudi i najveće korporacije više pridonesu SAD-u.


Zaključio je svoj govor pozivajući birače da "okončaju poglavlje američke tame, ovdje, večeras".

Tramp je na Bajdenove kritike reagirao na Twitteru.

- Džo u 47 godina nije napravio nijednu od tih stvari o kojima sada govori. Nikada se neće promijeniti, to su samo riječi - napisao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.