SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Bajden i njegovi saveznici prikupili 70 miliona dolara tokom Demokratske konvencije

Predizborni tabor republikanskog predsjednika Donalda Trampa i njemu bliske savezničke grupe prikupili su 165 miliona dolara

Bajden: Televizijski prijenos konvencije privukao je 122 miliona posmatranja. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

23.8.2020

Američki predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) i grupe iz Demokratske stranke u bliskom savezništvu s njim prikupili su 70 miliona dolara tokom četverodnevne konvencije u ovoj sedmici, saopćio je Bajdenov predizborni tabor. 

 Televizijski prijenos konvencije privukao je 122 miliona posmatranja širom 15 digitalnih platformi emitiranja programa i također je privukao 85,1 miliona televizijskih prijenosa, navodi Bajdenov tabor u email poruci. 

Predizborni tabor republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i njemu bliske savezničke grupe prikupili su 165 miliona dolara tokom tipično anemičnog mjeseca jula za namicanje sredstava, više od 140 miliona dolara koje je prikupio njegov demokratski suparnik Džo Bajden, saopćio je Trampov predizborni štab u ovom mjesecu. 


Tramp i grupe koje podržavaju republikanci sada imaju na raspolaganju više od 300 miliona dolara. Agencija

Taj rezultat omogućuje Trampu da uđe u završnu fazu predizborne kampanje za američkog predsjednika s malom, ali netaknutom, novčanom prednošću. Tramp i grupe koje podržavaju republikanci sada imaju na raspolaganju više od 300 miliona dolara da ulože u reklamiranje, aktiviste koji šire stranačku propagandu i ostale političke troškove, u poređenju s Bajdenovih 294 miliona dolara.

 Virtualna Demokratska nacionalna konvencija završena je u četvrtak navečer s Bajdenovim prihvatanjem stranačke nominacije tokom govora u kome je optužio Trampa za haotični predsjednički mandat kojim je podijelio naciju. Završna noć konvencije privukla je oko 24,6 miliona televizijskih gledalaca, najveću publiku u sedmici, sudeći po agenciji za rejting Nielsen. Četverodnevna republikanska konvencija, mješavina virtualnih i živih dešavanja tokom koje će Tramp prihvatiti stranačku nominaciju, počinje u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.